Haber

Bursa dinamiklerinden Karacabey çıkışı

BURSA (İGFA) – Bursa’nın 4 dinamiği “Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği, Bursa Barosu ve Bursa Tabip Odası olarak Bursa’nın yaşanabilir bir şehir olmasına hizmet etme inancıyla, Karacabey halkına ve şehircilik, planlama ve hukuk ilkelerine aykırıdır. İnşa edilmek istenen yeni sanayi bölgelerine karşı tavrımızı bir kez daha ortaya koyuyoruz.”

Yapılan ortak açıklamada, “Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 15.09.2022 tarih ve 1102 sayılı karar değişikliği ile Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 15.09. Karacabey merkez mahalleleri (21 adet) ve 7 kırsal mahalleyi (Bakırköy, Gönü, Hotanlı, Küçükkaraağaç, Şahinköy, Taşlık, Yolağzı) kapsayan 1/25000 ölçekli Karacabey Nazım İmar Planı revizyonu 1103 sayılı kararla onaylanan ve 2022 gün ve plan kararlarının yürütmesinin durdurulması talep edilmektedir. Bursa İdare Mahkemesi’nde dava açıldı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, 2020 yılı 1/100.000 ölçekli Çevre Planı’nın güncellenmesi için çalışmalara başlamış ve davalı belediyenin daveti ile yeni 1/100.000 ölçekli Çevre Planı için akademi odaları, BTSO ve STK’ların katılımıyla çalıştaylar düzenlenmiştir. Fırsatçılık olarak görüyoruz. Yangından mal kaçırırcasına mevcut planı değiştiren Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nin aykırı davranışının iptal kararıyla yargıdan döneceğini düşünüyoruz.

2 Haziran 2017 tarihli Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanı Kararı ile 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nun 14’üncü maddesi ile Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Büyük Ova Savunma Sahası ilan edilen Karacabey Ovası’na sanayi tesisleri yapılmak istenmiştir. Bursa’ya ve halkının sağlığına ihanetin bir başka göstergesi olmuştur. . Ayrıca Bursa ili genelinde nazım imar planları kapsamında ~48.700 hektar yerleşim alanı planlanmış olup, bu alanların %21’i imalat ve sanayi alanı olarak planlanmıştır. Karacabey ilçesinde bu durum tersine döndü. Karacabey’de oran yüzde 55’e çıktı. Mevcut sanayi yoğunluğu ortalamanın bu kadar üzerindeyken, yeni sanayi alanlarının açılması kırsal ve kentsel yerleşimler açısından önemli bir karamsarlığa neden olacaktır.

Binlerce dekar tarım arazisine sahip Karacabey Harası olarak bilinen TİGEM ve TJK Pansiyon Harası kurban edildi. Kültürel maliyeti ve hayvancılığa katkısı büyük olan ve Karacabey Belediyesi’nin canlandırmaya çalıştığı Karacabey Panayırı’nın yapıldığı yerin verimli kullanılmayacak kadar küçültülmesi isteniyor. Plan değişikliğinin olduğu alan içerisindeki antik kalıntıların da yok olma tehlikesi oldukça yüksek.

Plan değişikliği yapılan bazı yerler hakkında mahkemelerce verilen iptal kararları dikkate alınmadı. Geçmişte yapılmak istenen sanayi bölgelerine karşı kazanılan davalardaki değerlendirmeleri dikkate almayan Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin, Bursa’yı İstanbul’un “tamircisi” olarak görenlere karşı herhangi bir direniş göstermediği ortaya çıktı. “. Bu senaryo gerçekleşirse Bursa’nın tarım arazilerinin bir kısmı betonla yok olacak ve kirli havadan boğulacak. Kaybolan verimli toprakların yeniden üretilemeyeceği gerçeği hâlâ kabul edilmiyor.

Bir kısmı akademik ve mesleki sorumluluğumuz kapsamında açılan bu davayı sunulan ilişkiler vasıtasıyla kamuoyuna duyuruyoruz.”

erganiajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu