Ekonomi

UniCredit-Commerzbank Birleşmesi Milliyete Değil, Finansal Temellere Göre Değerlendirilecek

UniCredit ve Commerzbank arasındaki olası birleşme yakından inceleniyor ve Avrupa Merkez Bankası’ndan (AMB) değerlendirmesini birleşik kuruluşun finansal sağlamlığına dayandırması isteniyor. AMB politika yapıcısı ve İtalya Merkez Bankası Başkanı Fabio Panetta, Çarşamba günü yaptığı açıklamada değerlendirmenin yalnızca ortaya çıkacak bankanın gücüne odaklanması gerektiğini, ulusal çıkarların göz önünde bulundurulmaması gerektiğini vurguladı.

İtalyan bankacılık grubu UniCredit, Almanya’nın Commerzbank’ı ile birleşme arayışında, ancak bu hamle Berlin’de siyasi direnişle karşılaşıyor. Avro bölgesinin ana bankacılık düzenleyicisi olarak görev yapan AMB’nin bu tür bir anlaşmayı onaylaması gerekiyor.

Washington’da düzenlenen bir etkinlikte konuşan Panetta, “Bu anlaşmaya ilişkin değerlendirme yalnızca birleşme yoluyla oluşturulacak kuruluşun gücüne dayanmalıdır,” dedi. Kararın bankaların ulusal kökenlerinden etkilenmemesi gerektiğini belirten Panetta, durumu sporla karşılaştırarak, “Bu İtalya ile Almanya arasında bir maç değil. Bu futbol değil,” ifadelerini kullandı.

AMB’nin denetim kolu şu anda UniCredit’in Commerzbank’taki payını %29,9’a çıkarmasına izin verip vermeyeceğini değerlendiriyor. Panetta, AMB’nin karar verme sürecinde “objektif bir analiz” yapacağına dair güvenini dile getirdi.

Geçen hafta, AMB’nin üst düzey denetçisi Claudia Buch da bu tür değerlendirmelerde istikrar ve dayanıklılığın önemine değinerek, bankaların bu alanlardaki beklentilerinin herhangi bir onay kararında kilit faktörler olacağını belirtti.

Reuters bu habere katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu